EXPO XXI Warszawa
15 & 16 maja 2024

A@W Newsletter

Żeby nie obejść się smakiem

8 maja 2024

Zaprojektowanie kulinarnego miejsca jest zawsze szczególnym wyzwaniem dla architektów i projektantów wnętrz: z jednej strony można dać upust kreatywności, ale z drugiej strony trzeba trafić w dziesiątkę, aby być zachęcającym i zwrócić na siebie uwagę. Bo bez względu na to, co jest w menu, zawsze je się oczami.

 

 


Po dwóch latach działalności jako sklep pop-up, nadszedł czas na stałą lokalizację: nowa wiedeńska lodziarnia Helli & Leo o wyglądzie 2D. 
© Helli & Leo

 

Kulinarne miejsca muszą być apetyczne. A także atypowe. I najlepiej alternatywne. To potrójne A jest potrzebne w branży gastronomicznej, aby zostać uznanym za "modne". Niezależnie od tego, czy jest to wykwintny lokal, kultowa restauracja czy lodziarnia - to, co je łączy, to szczery wysiłek, aby zadowolić swoich gości. Smak i sztuka są tu ze sobą ściśle powiązane. Poniżej znajdują się trzy dobre przykłady.

 


Pomiędzy dwoma wymiarami: wnętrze lodziarni w wyrafinowany sposób bawi się złudzeniami optycznymi. 
© Tim Walker


Organiczne lody same w sobie brzmią kusząco. Ale nowa wiedeńska lodziarnia Helli & Leo, nazwana na cześć rodziców założyciela Wernera Helnweina - Helene i Leopolda - ma jeszcze inne zalety. Na przykład jej wyjątkowy wygląd. Została zaprojektowana w komiksowym stylu 2D i oferuje gościom niezwykłe wrażenia.

 

 
Dobra atmosfera dla czworonożnych przyjaciół: psy mogą również cieszyć się orzeźwieniem ze specjalnie zaprojektowanych pucharów lodowych. 
© Tim Walker

 

Wzornictwo przewija się przez całą koncepcję projektową. Od ścian i podłóg przez ladę, aż po serwetki, kubki na lody i koszulki zespołu. Koncepcja kolorystyczna jest prosta. Tutaj znajdziesz tylko białe powierzchnie otoczone czarnymi krawędziami, nadając całemu wnętrzu wygląd rysunku liniowego. Nie ma absolutnie żadnych wyjątków: Nawet ściany są gołe, pozostawiając całą scenę produktowi.

 


Szykowny podwodny świat. Italian Club Seafood Wine Bar w Hongkongu został zaprojektowany przez Pininfarina Architecture. 
© Pininfarina Architecture

 

Italian Club Seafood Wine Bar znajduje się w samym sercu obszaru Soho w Hongkongu i wnosi włoski klimat do tej dynamicznej dzielnicy. Aby uzupełnić i tak już ekskluzywne doznania smakowe wychodzące spod ręki szefa kuchni Stefano Balsamo, włoskie studio kreatywne Pininfarina Architecture otrzymało zlecenie na zaprojektowanie wnętrza. Projekt został zainspirowany różnorodnością morza, którego siła nieustannie zmienia krajobraz. Paleta kolorów uwzględnia tę ideę, wykorzystując oksydowaną miedź jako główny kolor, zestawiony z neutralnymi tonami. Są one połączone z neutralnymi tonami, takimi jak jasnoszary i benzynowa zieleń paneli ściennych.

 

 
Wakacyjna atmosfera w wielkim mieście: Italian Seafood Wine Bar oferuje włoski styl życia ze wszystkim na stole i wokół niego. 
© Pininfarina Architecture

 

 W Italian Seafood Wine Bar goście mogą zanurzyć się w śródziemnomorskim doświadczeniu, charakteryzującym się projektem, który łączy otoczenie z naturą bez poświęcania elegancji i komfortu. Perforowana metalowa fasada przy wejściu nadaje przestrzeni odrobinę intymności dzięki ukrytemu efektowi "przezroczystości". Prowadzi ona do jadalni, gdzie duża tekstylna instalacja na suficie przywołuje ruch fal, dając gościom poczucie przebywania tuż nad morzem. Harmonijnie ergonomiczne fotele i taborety mają metalową ramę ze szczotkowanej miedzi, podobnie jak stoły z marmuru Carrara i panele dekoracyjne w salonie.

 

 
Wielokrotnie nagradzana firma Stefano Tordiglione Design z siedzibą w Hongkongu nadzorowała projekt restauracji na miejscu. 
© Pininfarina Architecture

 

Toalety sprawiają wrażenie "wodnych": delikatne oświetlenie i młotkowany metal na suficie podkreślają ideę zanurzenia. Oksydowane metalowe panele zawierają grafikę naniesioną folią miedzianą, inspirowaną ruchem podwodnych prądów. Blat toaletki z marmuru Carrara, krany i metalowe akcenty pokryte szczotkowaną miedzią płynnie kontynuują naturalny charakter wystroju restauracji.

 

 


Pobudza zmysły: Nowa restauracja Umami w Giardini del Parterre w Parco Monumantale w Cortonie. 
© Andrea Bartolozzi Photographer

 

Restauracja Umami, kulinarne powitanie Azji we włoskiej Toskanii, okazuje się prawdziwą kwestią smaku. W kulturze japońskiej umami oznacza piąty smak, zmysłowy i elegancki. Taki był również pomysł Emanuele Svettiego na tytułowy projekt nowej restauracji dla tak zwanego ogrodu Parterre autorstwa Giuseppe Allegrettiego z XIX wieku, w centrum Monumentalnego Parku w Cortonie. Przez ostatnie 60 lat restauracja znajdowała się między wielowiekowymi dębami, a teraz oferuje wysokiej jakości dania kuchni fusion. Koncepcja jest odważna, ponieważ jest nieco konfrontacyjna pod względem projektu z otoczeniem i lokalizacją z jej historią: prowokacyjna, ale zawsze z dbałością o harmonię.

 

 
Poza ekspresyjną grą światła i cienia, architekt Emanuele Svetti silnie wykorzystuje również element koloru. 
© Andrea Bartolozzi Photographer

 

Restauracja o powierzchni około 200 metrów kwadratowych rozciąga się na dwóch piętrach i może pomieścić około 80 osób. Na górnym piętrze wnętrze jest w intensywnym dialogu z zewnętrznym tarasem, który jest symbolicznie podzielony przez pokryty mosiądzem portal i zieleń na wewnętrznych i zewnętrznych ścianach działowych, jakby symbolizując przejście jako rozwój nowej przestrzeni wewnętrznej. Dwa piętra są połączone schodami, wcześniej stromymi i wąskimi, ale teraz przerobionymi i zmodernizowanymi przez studio, dzięki umiejętnemu zintegrowaniu podświetlanego sufitu dla większej jasności i zastosowaniu jasnej tapety, która kontrastuje z otoczeniem, ale przekazuje silny przekaz kulturowy.

 

 
Symbole i symbolika: Jasne komunikaty są przekazywane za pomocą prostych, ale przemyślanych szczegółów. 
© Andrea Bartolozzi Photographer

 

Celem Emanuele Svetti i jego zespołu było stworzenie konfrontacji, która doprowadziłaby do synergii ze środowiskiem zewnętrznym: połączenie starego z nowym, gładkiego z szorstkim, wiejskiego z miejskim. Celem było uczynienie otoczenia przepuszczalnym i jasnym oraz idealne połączenie z zielenią roślinności parkowej w celu uzyskania wizualnego efektu "naturalnej kontynuacji" między wnętrzem a zewnętrzem budynku. Wszystko to zostało osiągnięte dzięki umiejętnemu wykorzystaniu pionowych ścian zieleni i dużych okien. Po wejściu na taras, który jest pokryty aluminiowo-szklaną konstrukcją, odwiedzający mogą podziwiać wspaniały widok na Valdichiana, który rozciąga się od stoków Monte Amiata do brzegów jeziora Trasimeno.

 


Wciąż wewnątrz czy już na zewnątrz? Granice przestrzenne w Umami całkowicie się rozpływają. 
© Andrea Bartolozzi Photographer


Przekład tekstu: Barbara Jahn

Żeby nie obejść się smakiem
Powrót do przeglądu

A@W Newsletter

Bądź na bieżąco, zapisz się do naszego comiesięcznego newslettera!

>> Zasubskrybuj

Jesteś zainteresowany widocznością w naszym newsletterze?

>> Kliknij tutaj!

Sponsorzy

Media 2024

 

 

 

 

 

 

 

Design & Plan

We współpracy z

 

 

Partner w zakresie oświetlenia 2024